07

Apr
2016

Συνέντευξη της FishingTrip.eu στην κ. Γούτα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Posted By : Nick Sirigos/ 305

H συνέντευξη του κ. Συρίγου στην κ. Γούτα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο Νίκος Συρίγος είναι ένας ανήσυχος επιχειρηματίας & web developer, και μαζί με τον Σπύρο Θύμη, ιδιοκτήτη καταστήματος με αλιευτικά είδη, ίδρυσαν το καλοκαίρι του 2015 στην Κέρκυρα την πλατφόρμα fishingtrip.eu . μέσω της οποίας μπορεί να κάνει κάποιος κρατήσεις αλιευτικών εκδρομών σε όλη την Ελλάδα. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά και προσεχώς στα ρωσικά, βουλγάρικα και κινέζικα.

Λειτουργείτε ως μεσάζοντες ανάμεσα στον τουρίστα και τους διοργανωτές αλιευτικών εκδρομών. Περιγράψτε μου πώς ακριβώς λειτουργεί το fishingtrip.eu, για ποιες περιοχές της Ελλάδας και για ποιες μορφές αλιείας;

Φυσικά, καταρχήν καλησπέρα σε εσάς και τους ακροατές και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Η πλατφόρμα που κατασκευάσαμε λειτουργεί όπως το booking.com για τα ξενοδοχεία. Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει στον χάρτη στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, βρίσκει ποιοι διοργανωτές αλιευτικών εκδρομών υπάρχουν εκεί και ποια πακέτα ψαρέματος προσφέρει ο κάθε διοργανωτής και στη συνέχεια, εύκολα και με ασφάλεια, μπορεί να προβεί σε online αγορά της εκδρομής που έχει επιλέξει.

Οι διοργανωτές των αλιευτικών εκδρομών είναι από όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχει θάλασσα ΑΛΛΑ ΚΑΙ γλυκό νερό, όπου μπορεί να πάει κανείς για ψάρεμα.

Τα είδη ψαρέματος που θα βρει ο ενδιαφερόμενος μέσα από την πλατφόρμα μας είναι όλα τα νόμιμα και προσφέρονται από νόμιμους παρόχους, όπως:

  • Επαγγελματίες αλιείς με άδεια τουριστικής αλιείας
  • Ενοικιαζόμενα σκάφη αναψυχής καθώς και KAYAK
  • Ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 7 μέτρων
  • Ιδιώτες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τη γνώση τους για ψάρεμα από την ακτή στη θάλασσα, καθώς και σε ποτάμια και λίμνες.
  • Και φυσικά έχουμε και εταιρίες – εκπαιδευτές ελεύθερης κατάδυσης που είναι και εκπαιδευτές Ψαροντούφεκου

-Από ποιες χώρες προέρχονται οι πελάτες σας και ποιο είναι το μέσο προφίλ τους;

Έχουμε καταγεγραμμένο ενδιαφέρον σχεδόν από όλες τις χώρες, από τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα ΑΛΛΑ και από εμάς που μένουμε στην Ελλάδα και θέλουμε να πάμε για ψάρεμα είτε με κάποιον που έχει σκάφος, είτε σε κάποια άλλη περιοχή ενώ είμαστε πχ. σε διακοπές ή επειδή απλά θέλουμε να δοκιμάσουμε το ψάρεμα μαζί με το παιδί μας, όπως είχε κάνει και ο πατέρας ή ο παππούς μας με εμάς, αλλά μας λείπουν τα εργαλεία ή οι γνώσεις.

-Για ποιο λόγο έρχεται κάποιος να ψαρέψει ειδικά στην Ελλάδα; Τι feedback έχετε από τους συμμετέχοντες στις εκδρομές, αλλά και από τους ψαράδες;

Οι τουρίστες πλέον όλο και περισσότερο αναζητούν να κάνουν στις διακοπές τους κάτι διαφορετικό, νέες εμπειρίες, πχ. να μάθουν να μαγειρεύουν μεσογειακά. Για το ψάρεμα υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, και το ψάρεμα στην Ελλάδα είναι μία νέα εμπειρία για αυτούς. Συχνά έχουν πολύ συγκεκριμένα ψαρέματα στο μυαλό τους, που θέλουν να κάνουν σε ελληνικά νερά, και άλλες φορές ζητάνε ακόμα και απλά να παρακολουθήσουν τη διαδικασία για τα δίχτυα ή το παραγάδι.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως ο καθαρά αθλητικός για την αλίευση συγκεκριμένων ειδών για την ολοκλήρωση στόχων ανά είδος.

Φυσικά τα σχόλια που υπάρχουν είναι εξαιρετικά γιατί στην Ελλάδα συνδυάζουμε απίστευτες ομορφιές, πεντακάθαρα νερά και απίστευτα διαφορετικές δυνατότητες, όπως η απλή καθετή που είναι κατάλληλη από μικρά παιδιά έως και υπερήλικες, το κυνήγι τόνου που είναι αθλητικό ψάρεμα με υψηλές συγκινήσεις, το ψαροντούφεκο με οδηγό στους απίστευτους βυθούς, και φυσικά το ψάρεμα στα γλυκά νερά.

-Ποιο είναι το εύρος τιμών για να κλείσει κάποιος ένα πακέτο αλιευτικού τουρισμού;

Από 20 ευρώ το άτομο, για ψάρεμα με καθετή 4 ωρών έως και 2000 – 3000 ευρώ για μία παρέα για ολοκληρωμένη αλιευτική εκδρομή 8 ή 12 ωρών.

-Ποια ήταν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε κατά την ανάπτυξη της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας και πώς τα διαχειριστήκατε;

Καλώς ή κακώς εν έτει 2016 στην Ελλάδα το επιχειρείν έχει ακόμα προβλήματα.

Οι νομοθέτες πολλές φορές δεν έχουν σαφή εικόνα για το αντικείμενο για το οποίο νομοθετούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά νόμου και να πρέπει να ζητάμε διευκρινιστικές, ή να καταφεύγουμε σε “εναλλακτικές” λύσεις .

Για παράδειγμα, ο τρόπος λειτουργίας μίας πλατφόρμας όπως η δική μας δεν περιγράφεται σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο, και εντέλει λειτουργούμε ως Online Τουριστικό γραφείο!

Εμείς ως Fishing Trip χρειάζεται να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία Τουρισμού & Αγροτικής ανάπτυξης, την Λιμενική αρχή, την Διεύθυνση Αλιείας αλλά και με το Υπουργείο Οικονομικών για να αποσαφηνίσουμε όλες τις γκρίζες ζώνες και να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.

-Υπάρχει κάποια εκτίμηση σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς αλιευτικού τουρισμού;

Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, επίσημα χρηματοοικονομικά στοιχεία γύρω από τον αλιευτικό τουρισμό υπάρχουν μόνο για την Αμερική, όπου στην τελευταία καταγραφή, το 2011, ο τζίρος έφτασε τα 42 εκατομμύρια δολάρια μόνο για το ψάρεμα.

Προσπαθώντας μόνο λίγο να σας περιγράψω τι γίνεται στο εξωτερικό θα σας έλεγα ότι η τουριστική αλιεία αποτελεί την κινητήρια μηχανή για τον τουρισμό ολόκληρων περιοχών, συμπαρασύροντας τη ζήτηση για καταλύματα, τις μετακινήσεις (ταξί, μεταφορικά μέσα) και γενικότερα την εμπορική ζωή του τόπου, ενώ εδώ μόλις ξεκινήσαμε την προσπάθεια, ως ιδιώτες, να εντάξουμε την τουριστική αλιεία στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες μας.

-Γιατί δεν αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα αυτό το είδος τουρισμού και ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία του από εδώ και πέρα;

Εξαιτίας της νομοθεσίας, ήταν δύσκολο έως αδύνατο για έναν τουρίστα να ψαρέψει στην Ελλάδα. Θα χρειαζόταν να εκδώσει άδεια ερασιτεχνικής αλιείας στην τοπική λιμενική αρχή και στη συνέχεια να βρει ένα ενοικιαζόμενο σκάφος, να νοικιάσει τον όποιο αλιευτικό εξοπλισμό και να πάει μόνος του για ψάρεμα, χωρίς να γνωρίζει τα νερά, τους ψαρότοπους ή τα προβλήματα μιας περιοχής. Οπότε, κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα το επιχειρούσε.

Πλέον, η άδεια ερασιτεχνική αλιείας έχει καταργηθεί και επιπρόσθετα επιτρέπεται και στους Επαγγελματίες αλιείς να έχουν στο σκάφος τους κόσμο που δεν είναι υπάλληλοι τους! (αλλά τουρίστες ή δημοσιογράφοι πχ).

– Υπάρχουν χώρες που έχουν αναπτύξει  ιδιαίτερα τον αλιευτικό τουρισμό; Ποια ήταν τα οφέλη;

Αγγλία, Αμερική, Καναδάς, Αλάσκα, Ισπανία, Πορτογαλία, Τζαμάικα, Μεξικό, Τουρκία, Σερβία, Αυστραλία είναι χώρες που προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα αλιευτικού τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια. Οφέλη πέραν από την τουριστική ανάπτυξη από ένα στοχευμένο είδος τουρισμού;

Η Τουριστική αλιεία είναι ένα είδος τουρισμού που μπορεί να προσφέρεται για όλο τον χρόνο σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας όχι μόνο στην θάλασσα αλλά και στα γλυκά νερά.

Είναι καιρός η Ελλάδα να ενταχθεί στον χάρτη ως αλιευτικός προορισμός για εκατομμύρια τουρίστες.

Αλεξάνδρα Γούτα
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)- Γραφεία Θεσσαλονίκης
Τμήμα Οικονομικού Ρεπορτάζ
Πρακτορείο FM 104,9

Η Αλεξάνδρα Γούτα και η εκπομπή Ένα “φοβάμαι” δρόμος
Χάρτες θησαυρών κι από μηχανής Θεοί δεν υπάρχουν. Την τύχη μας τη φτιάχνουμε μόνοι μας. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 12.00-13.00, η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γούτα προσκαλεί στην εκπομπή «Ένα “φοβάμαι” δρόμος» επιχειρηματίες που έκαναν τις καινοτόμες ιδέες τους πράξη αλλά και επιστήμονες και επαγγελματίες διάφορων κλάδων, προσεγγίζοντας την οικονομία και τις επιχειρήσεις με μια άλλη ματιά. Φρέσκια… Σαββατοκυριακάτικη!