01

Feb
2016

Συνέντευξη του Νίκου Συρίγου στο περιοδικό Boat & Fishing in Greece για την FishingTrip.eu

Posted By : Nick Sirigos/ 279 0

-Υπάρχει αυτήν τη στιγμή αλιευτικός τουρισμός στην Ελλάδα και σε τι στάδιο βρίσκεται αυτός;

Ο αλιευτικός τουρισμός αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα εμβρυακό στάδιο και αυτό γιατί υπάρχει ακόμα άγνοια του νόμου και των εφαρμογών του, καθώς και του κόστους που θα απαιτηθεί από τους επαγγελματίες για τις τυχόν μετατροπές των καϊκιών, κι έτσι πολλοί κρατούν μια επιφυλακτική στάση.

Πιστεύουμε ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει, όταν οι επαγγελματίες δουν τους πρώτους συναδέλφους τους να ανεξαρτητοποιούνται σιγά σιγά από το πόσο καλά πήγε η ψαριά και να αποκτούν ένα πιο σταθερό εισόδημα.

-Το ενδιαφέρον είναι μόνο από ξένους ή και από Έλληνες που θέλουν να πάνε για ψάρεμα;

Κατά κύριο λόγο από ξένους, αλλά όλο και συχνότερα και από Έλληνες.

Το ενδιαφέρον είναι καταγεγραμένο και μάλιστα όχι μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και καθόλη την διάρκεια του χειμώνα, μιας και ο καιρός που έχουμε επιτρέπει την αλιεία σχεδόν όλο το χρόνο.

-Ποιο το νομικό καθεστώς αφού πολλοί που θέλουν να ασχοληθούν με αλιευτικό τουρισμό “κολλούν” στην γραφειοκρατία;

Θεωρητικά ο νόμος είναι σαφής και η διαδικασία δεν είναι άγνωστη γιατί είναι αυτή που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα τουριστικά καΐκια όσο αφορά τα θέματα ασφαλείας.

Εμείς ως Fishing Trip είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία Τουρισμού & Αγροτικής ανάπτυξης, την Λιμενική αρχή, την Διεύθυνση Αλιείας αλλά και με το Υπουργείο Οικονομικών για να αποσαφηνίσουμε όλες τις γκρίζες ζώνες και να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.

-Πόσο απέχουμε στην Τουριστική αλιεία σε σύγκριση με άλλα κράτη;

Προσπαθώντας μόνο λίγο να σας περιγράψω τι γίνεται στο εξωτερικό θα σας έλεγα ότι η τουριστική αλιεία αποτελεί την κινητήρια μηχανή για ολόκληρες περιοχές συμπαρασύροντας τη διαμονή (καταλύματα), τις μετακινήσεις (ταξί, μεταφορικά μέσα) και γενικότερα την εμπορική ζωή του τόπου, ενώ εδώ μόλις ξεκινήσαμε την προσπάθεια, ως κράτος, να την εντάξουμε στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες μας.

Στο μεταξύ τουρίστες από όλα τα κράτη, όλο και συχνότερα αναζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες στην διάρκεια των διακοπών τους, μεταξύ των οποίων και το ψάρεμα για αυτούς και την οικογένεια τους.

-Τι δυνατότητες έχετε εσείς να εξυπηρετήσετε κάποιον που ενδιαφέρεται για ψάρεμα στην Ελλάδα και ποιες τεχνικές τους προτείνετε;

Όλα έχουν να κάνουν με το τι επιθυμεί ο πελάτης και πόσο προχωρημένος είναι.

Εμείς μπορούμε να καλύψουμε κάθε τεχνική αλιείας που διεξάγεται στην Ελλάδα, από μια “απλή” επίδειξη στους τουρίστες πώς είναι η καθημερινότητα του Έλληνα ψαρά, πώς ρίχνει τα δίχτυα του και πώς ξεψαρίζει, μέχρι εξειδικευμένα ψαρέματα τούνας, από ανθρώπους με τεράστια εμπειρία στο αντικείμενο.

Υπάρχουν τουρίστες που έρχονται με τις οικογένειες τους και θέλουν μια “ξεκούραστη” καθετή για να χαλαρώσουν με τα παιδιά τους και υπάρχουν και αυτοί που ευχαρίστως θα ανέβαιναν σε ένα καΐκι που θα τους πήγαινε 10 μίλια από την ακτή, για να ψαρέψουν καρχαριοειδή στα 600 μέτρα βάθος.

Φυσικά εμείς στο fishingtrip.eu δεν μένουμε μόνο εντός του σκάφους! Προσφέρουμε σε όλη την Ελλάδα όλους τους ακόλουθους τρόπους αλιείας:

Σκάφος, Καγιάκ, Ακτή, Ποτάμι, Λίμνη, Ψαροντούφεκο.

Ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία μας.

– Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργείας σας;

Λειτουργούμε ως μεσάζοντες ανάμεσα στον πελάτη και τον ψαρά. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι για “Παροχή” (ψαράδες) μπορούν μέσα από την ιστοσελίδα μας www.fishingtrip.eu να καταχωρίσουν το πακέτο ή τα πακέτα αλιείας που σκοπεύουν να προσφέρουν, δηλαδή αναλυτικά τι θα παρέχουν στον πελάτη (τουρίστα), σε ποιες περιοχές, με ποιο κόστος και φυσικά ορίζοντας οι ίδιοι πότε είναι διαθέσιμοι.

Από τη στιγμή που η καταχώρηση του υπάρχει στη σελίδα μας, είναι δική μας δουλειά να φροντίσουμε να τη δουν όσο το δυνατό περισσότεροι πιθανοί ενδιαφερόμενοι, τόσο στη διάρκεια της διαμονής τους στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και ενώ εξετάζουν πιθανούς προορισμούς και δραστηριότητες για τις διακοπές τους.

Ο πελάτης μπορεί να κάνει επιτόπου online κράτηση, και να πληρώσει. Και ο ψαράς, θα ενημερωθεί αμέσως για την κράτηση, με email, sms στο κινητό του.
Με απλά λόγια η πλατφόρμα κρατήσεων μας είναι αντίστοιχου λειτουργικού επιπέδου με το booking.com

Συνολικά εξασφαλίζουμε στον επαγγελματία την καλύτερη δυνατή προβολή για την υπηρεσία που προσφέρει, την κράτηση, αλλά και την πληρωμή του μέσω του γραφείου μας, χωρίς να χρειάζεται να εκδώσει απόδειξη στον πελάτη ο ίδιος.

Επιπλέον, στους παρόχους μας προσφέρουμε πλήθος βοηθητικών υπηρεσιών, εκπτώσεις από συνεργαζόμενες εταιρίες και άλλα πράγματα που θα τους βοηθήσουν όμως να προβάλλονται καλύτερα στην τοπική τους κοινωνία και να είναι ευκολότερο να τους επιλέξει ένας τουρίστας ακόμα και εκτός της πλατφόρμας μας.

– Πώς γίνεται να λειτουργείτε σε όλη την Ελλάδα, με έδρα την Κέρκυρα;

 Το ότι η έδρα μας είναι στην Κέρκυρα δεν μας επηρεάζει καθόλου, αφού όλες οι κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και μπορούμε να ενημερώσουμε άμεσα τον τουρίστα αλλά τον πάροχο μας με διάφορους τρόπους, μέσω email, με μήνυμα στο κινητό, με fax αλλά και φυσικά τηλεφωνικά.

Επιπρόσθετα, ελπίζουμε πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν 2016 να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη δημιουργία δικτύου αντιπροσώπων μας σε κάθε κύριο αλιευτικό προορισμό για ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη και διευκόλυνση των παρόχων μας.

– Νωρίτερα μας αναφέρατε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αλιευτικό τουρισμό όχι μόνο μέσω σκάφους. Τι εννοείτε;

Η έννοια του αλιευτικού τουρισμού ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο και φυσικά δεν περιορίζεται στην αλιεία μέσα από σκάφος. Το ψάρεμα από την ακτή, ή από την όχθη ποταμιού ή λίμνης μπορεί να είναι για κάποιον πολύ ελκυστικό, αν τον συνοδεύει ένας έμπειρος ψαράς, που γνωρίζει ψαρότοπους, κατάλληλα δολώματα και μπορεί να τους διαθέσει τον εξοπλισμό αν δεν έχουν οι ίδιοι.

Και θα ήθελα να τονίσω ότι τουρίστες ενδιαφέρονται όχι μόνο να ψαρέψουν, αλλά και να τους γίνει παρουσίαση ενός τρόπου αλιείας ή ακόμα να εκπαιδευτούν σε αυτά τα είδη αλιείας.

Γι’ αυτό το λόγο, στην πλατφόρμα μας έχουμε εντάξει όλες τις μορφές αλιείας που είναι εφικτές στην Ελλάδα, δηλαδή: την αλιεία μέσα από σκάφη, την αλιεία από την ακτή όλων των τύπων (Casting, Εγγλέζικο, Spinning κτλ), την αλιεία σε λίμνες & ποτάμια αλλά και φυσικά το ψαροντούφεκο.

Προσπαθήστε μόνο να φανταστείτε πόσες υπηρεσίες γύρω από την αλιεία έχει να προσφέρει η Ελλάδα !

Leave your comment